fredag 20 februari 2009

Ipren på ICA


(No English version below)

Egentligen hade jag inte tänkt kommentera den här icke-frågan eftersom det inte är så mycket det handlar om egentligen. Att kunna köpa fotkräm och paracetamol på ICA är ju inte särskilt revolutionerande. Men tydligen så mycket att den grå allianser (det är väl vad man får om man blandar rött och grönt), tänker riva upp reformen eftersom det kommer leda till att stora (läs amerikanska) läkemedelsbolag kommer att invadera Sverige och suga ut alla sjuka svenskar. Att i princip alla andra länder har sedan länge tillåtit försäljning av huvudvärkstabletter och andra svaga mediciner tycks man inte med traditionell storebrorsmentalitet reflektera över. Visst kan man ha invändningar baserat på att man kan överdosera även receptfria läkemedel (även om det är svårt med de flesta av dessa), men samtidigt kan du på ICA köpa s.k. hälsokost eller örtmediciner vars effekter är ännu mindre testade och som dessutom bevisligen kan vara mycket skadliga i kombination med annan medicin (t.ex. Johannesört som påverkas om man samtidigt tar p-piller, eller antidepressiva läkemedel eller läkemedel mot migrän). Dessutom så kommer man ju kräva att mediciner ska säljas över disk i butikerna, vilket innebär att Nisse 10 år inte kan köpa 100 förpackningar Ipren på ICA heller.

När jag handlat medicin i andra länder så har jag inte uppfattat att det skulle vara dyrare, snarare har dessutom utbudet varit avsevärt mycket större och personalen oftast mycket mer service inriktade och kunniga. Klockan 08.00 en söndagsmorgon finns det ett apotek i Stockholm som ska förse 1.5 miljoner människor med mediciner.
Artiklar: SvD1, SvD2, AB, DN1, DN2, SSD, Reg.
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25

1 kommentar:

Anonym sa...

Många förespråkare vill jämföra med bl.a Norge.

Den norska apoteksreformen är svår att jämföra med den svenska situationen, eftersom något statligt apoteksmonopol aldrig existerat i Norge.

Men det vill ingen kännas vid.