söndag 25 januari 2009

Mörkermän i vita dräkter

(No English version below this time)

En grupp vita män i mitror? huvor? med klart antisemitiska och islamofoba åsikter har bjudits in att bedriva sin verksamhet i Svenska kyrkor. Det enda glädjande är att det är en till antalet obetydlig grupp. Problemet är att de både har pengar och numera dessutom en av världen största religiösa institutioner som backar upp dem, påven Benedictus. Helle Klein kallar det ”pinsamt” att påven nu hävt bannlysningen av SSPX. Ungefär som om påven kommit från toa med lite toapapper på skon.

I Tv-programmet och även i diskussionerna efteråt har man fått intrycket av att antisemitismen och islamofobin är knuten till vissa individer som sympatiserar med SSPX snarare än att SSPX är en katolsk nazistvänlig organisation.

Men faktum är att SSPX stödde den nazistiska ockupationsregeringen under andra världskriget, man har skyddat krigsförbrytare från andra världskriget, man har officiellt gått ut och stött Jen-Marie Le Pen och hans nynazistiska parti. Att man sedan även bedriver scoutrörelser där man sprider sin extremism uppblandat med sedvanlig religiös pennalism gör inte saken bättre.
(ett förtydligande: SSPX existerade inte under andra världskriget, men man har visat sitt stöd för den ordning som rådde under Vichy regeringen. Att man ger detta stöd med facit i handen är dock än mer oförsvarligt).

Men ”Pinsamt” är inte rätt ord.

(Sen finns det självklart en massa underbara, varma, älskvärda katoliker. Jag tror kanske inte att man hittar dem i SSPX dock).

För den som vill lära sig mer om SSPX syn på ”moral” är detta en ganska intressant och skrämmande läsning: http://www.sspx.org/Catholic_FAQs/catholic_faqs__morality.htm

Artiklar: DN, Dagen, SvD1, SvD2, AB1, AB2, AB3, AB4, Exp1, Exp2
Bloggar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 , 10, 11, 12 ,13, 14, 15, 16, 17

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Faktum är" att SSPX inte fanns under Andra världskriget.

David sa...

Helt riktigt organisationen bildades 1970. Dock har dess ledare/grundare Lefebvre offentligt stött "Pétains katolska ordning" med referens till Philippe Petain som var statsöverhuvud i Vichy regeringen (senare dömd till döden som förrädeare). Vichy kollaboratören Paul Touvier hölls gömd av SSPX i klostret i Nice i 8 år, trots att han var eftersökt för krigsförbrytelser mot judar under andra världskriget.

Så visst, SSPX existerade inte under andra världskriget, vilket gör deras stöd för Vichyregeringen så mycket värre.