fredag 2 oktober 2009

Bröst


Nu är det återigen dags för Rosa Bandet insamlingen. Det är en världsomspännande insamling till förmån för bröstcancerforskningen. I ABC-nytt ikväll så intervjuades Agneta Gille om hennes blogg där hon skriver om sin behandling mot bröstcancern. På samma sätt som jag själv använder hon bloggen för att hålla nära och kära informerade samtidigt som det till viss del är om terapi.

Man kan ha ett antal invändningar till varför just jag inte ska ge något till just den här insamlingen:

Varför just bröstcancer? Det finns ju så många andra sorters cancer som både är farligare, hemskare, mer spridda osv. Bröstcancer har ju så bra siffror på överlevnad, bot, etc.

Jo, men det är också en av de mest spridda cancerformerna. Och även om man har en insamling för just bröstcancer, så är mycket av forskningsresultaten som kommer fram giltiga även för andra cancerformer.

Det var en diskussion tidigare i våras dels kring att pengarna bara skulle användas för bröstcancer och dels att man skulle minska på fokusering på just bröstcancer. Jag har ändrat min ståndpunkt litegrann här. All insamling som hjälper cancerdrabbade är av godo.

Sen kan man inse att det kanske egentligen bara är bortförklaringar som inte riktigt håller.

Kan man lita på sådana här insamlingsorganisationer? De lägger ju så mycket av pengarna på annat. Jo visst, det kostar att hantera insamlingar också, och vi som ger en slatt då och då, kan inte begära att det ska finnas människor som jobbar heltid gratis för att räkna ihop det vi givit. Det finns regelverk för hur det här får kan och bör hanteras. Cancerfonden, likt många andra fonder följer dessa regler.

Så, nu när alla invändningar är bortrensade, sätt igång att ge. Och känn glädjen i att hjälpa och ge. Tänk på den som drabbas av cancer, inte bara personen utan även omgivningen, barnen till mamman som får cancer, mannen till hustrun som får cancern. Det kan också vara din dotter, din granne. Även män drabbas av bröstcancer liksom barn kan drabbas av bröstcancer.

29 oktober går Rosa Bandetgalan av stapeln direktsänt i TV3 från Malmö Arena. Ledd av Hasse Aro och René Nyberg och gästad av bland andra Leona Lewis, Måns Zelmerlöw och Sarah Dawn Finer.

3 kommentarer:

Eric Secher sa...

"Glädjen att ge" som du skriver kanske borde betonas mer ? Nu för tiden måste ju allting "löna sig". En utgångspunkt kan ju vara att vi alla faktiskt i första hand ser till vårt eget bästa. Men att ett sätt att tillfredsställa sig själv är - att ge.

Din blogg, med all uppkoppling mot omvärlden, är verkligen en källa att ösa ur.
Att du, till skillnad från lejonparten av proffstyckare, dessutom talar från ett inifrånperspektiv, ger en väldig tyngd.

David sa...

Tack för dina fina kommentarer Eric. Det är glädjande att kunna ge något, som så bara lite inspiration.

Jag tycker att givande är underskattat, även om jag är klart tveksam till om det verkligen finns någon sann altruism. För någon större kick kan man knappast få än den som givandet kan ge.

/David

Anonym sa...

Det är också så att en hel del av pengarna som kommer in på RosaBandet kampanjen också går till "grundforskningen" för cancer.. alltså som gagnar alla som har cancer.. och även de som drabbas av cancer i framtiden...

Jag är glad att forskningen faktiskt har gått framåt sen jag drabbades av min cancer.. och bara det som har hänt på forskningsbiten de sista åren är otroliga...

Kram i massor
Pysan