söndag 4 oktober 2009

De papperslösa barnen

Jag har tidigare också skrivit om de papperslösas situation. Bland annat om hur Du själv kan bidra genom att skänka dina gamla, men ännu inte utgångna mediciner till Läkare i Världen (http://www.lakareivarlden.org/), på ett enkelt sätt (ring dem först dock Tfn: 08-664 66 87).

Jag ska nu försöka ge mig in på det en gång till. Denna gång med en liten brasklapp för mina kanske lite oklara tankegångar. För er som följer bloggen mer regelbundet känner kanske till mina opiat- och sömnproblem från de senaste dagarna. Alltså min medicinering påverkar mig starkt och jag får kämpa för att tänka klart. Samtidigt så hoppas jag att just den här situationen också kan ge mig någon form av klarsyn kring hur det skulle vara att försöka kämpa sig till en nödvändig vård samtidigt som man är sjuk själv.

Att inte få vård när man behöver den och när den finns tillgänglig måste vara svårt. Jag vet att den finns där och jag vet att de finns där, de som behöver den. Många av bloggarna skriver om det som en mänsklig rättighet. Och visst kan det tyckas vara det, men blir det en rättighet bara för att en människa behöver den?

När man sedan jämför vad det kostar på samhället att inkludera även de papperslösa, de som egentligen inte har rätt till bekostad vård, så upptäcker man att det knappt har någon påverkan alls. Alltså, genom att agera helt i tysthet skulle problemet kunna vara avhjälpt och alltså inget problem.

Så, alla verkar vara överens, det finns pengar, det är rätt på ett humanitärt, medmänskligt, etiskt, moraliskt vis. Det verkar bara finnas ett problem. Man kan fuska sig till gratis sjukvård.

Och finns det då en möjlighet att människor kan komma att utnyttja denna vår godhet, så måste vi stoppa den till vilket pris som helst. Eller?

Varför är det så att vi hela tiden kan finna ett skäl till att inte hjälpa sin nästa, och detta skäl är nästan alltid det att vi kan bli lurade, de kan utnyttja vår snällhet. Hellre tillåter vi lidande och orättvisa än vi tar risken att vi drabbade.

När man upptäcker en skurk som förskingrat pengar från både Röda Korset (Uppdatering: jag hade tidigare skrivit "Rädda Barnen" vilket är helt felaktigt och en ren felskrivning, så ingen skugga må falla över dem) och från Cancerfonden, så börjar vi diskutera hederligheten i dessa organisationer och även andra. När man upptäcker att inte exakt vartenda öre insamlat i Cancerfondens bröstcancergala går till enbart bröstcancerforskning, så ifrågasätts allt. Om man en viss del av pengarna i insamlingsbössan går till administration och porto, så är det skäl till att ifrågasätta alla dessa tusentals medarbetares egentliga intentioner.

Nej, ta hellre den risken och hjälp någon som behöver hjälp. Om någon annan samtidigt skulle åka med av bara farten, så kan vi nog klara av det både du och jag.

Artikel: DN, AB1,
Länk:
Vårdföralla, Läkare i världen,
Bloggar:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Du har blandat ihop Rädda Barnen med Röda Korset, vilket är olycklig. Vänligen ändra Rädda Barnen till Röda Korset.

/engagerad Rädda Barnen medlem

Eric Secher sa...

Kan bara hålla med !
http://ericsecher.blogspot.com/2009/07/vard-till-papperlosa.html

David sa...

Helt oförlåtligt. Självklart ändrar jag.
/David